Evropska Živa knjižnica za mlade občane še v Beogradu

Dolga pot projekta »Evropska Živa knjižnica za mlade« se počasi zaključuje. Zadnji sklop dogodkov in srečanj je potekal od 3. do 6. novembra, v Beogradu. S tem smo zaključili niz aktivnosti, ki so v zadnjih 2 letih obiskale Solun, Bijeljino, Skopje, Valencio in Ljubljano.

Zaključni dogodek je vključeval številne aktivnosti in sodelujoče iz mnogih evropskih držav. Na dogodku so poleg partnerskih držav sodelovali tudi prostovoljci iz »novih« držav, ki so se pripravljeni učiti in širiti ideje o (Evropski) Živi knjižnici v svojih državah.

Tokrat je Živa knjižnica široko odprla  svoja vrata dva dni zapored. Prvič v petek, 4. novembra, v Beograjski mestni knjižnici, ob glavni sprehajalni coni Beograda. Drugič pa 5. novembra v Knjižnici “Petar Kočić”. Dogodka sta privabila številne bralce, ki so imeli priložnost brati žive knjige, v mnogih jezikih Evrope. Branja so omogočila bogato izmenjavo izkušenj, idej, življenjskih zgodb in drugih vidikov mnogih identitet.

Preplet identitet smo zaokrožili s snemanji pričevanj in življenjskih zgodb, ki jih bomo združili v kratke videe, za uporabo tudi pri pouku državljanske vzgoje v šolah, s ciljem promocije evropskih vrednot in medsebojnega razumevanja.

Dogodki v okviru »Evropske žive knjižnice za mlade državljane« so organizirani s podporo programa Evropske unije »Evropa za državljane« z namenom pripeljati Žive knjižnice v mesta po Evropi, da bi spodbudili dialog med državljani, ki pripadajo različne socialno-ekonomske skupine, da bi razbili predsodke in stereotipe.

Maja M. Gašperšič, Miloš Pavlović|2022-11-23T22:22:28+01:0022.11.2022|DIALOG, DOGODEK|