Loading dogodki

« All dogodki

Ta dogodek je potekel

25. 11. | 18:00 - 20:00 | 0 €

Mojca Radkovič: Tisto, kar vzamete s seboj v posteljo

V petek, 25.11.2022, ob 18. uri, vabljeni na otvoritev razstave Mojce Radkovič z naslovom Tisto, kar vzamete s seboj v posteljo.

Portal je prostor čakanja. V njem se senči odgovornost človeštva, ki je spodletela in tako povzročila brezkončno žalovanje, hkrati pa razkriva perverzijo prav te neodgovornosti.

Narava v času otroštva in odraščanja omogoča prvi stik z okolico, ki ni človeška. V sedanjosti je narava postala vodilni objekt naše žalosti, tesnobe in krivde. Kontemplativna, terapevtska vloga se izgublja. Pomirjujoč vonj iglastega gozda se nepojasnjeno začne spreminjati v neprijeten vonj po kovini. Oslabljenost narave bo čedalje hujša in zna se zgoditi, da bo prvotno izkustvo narave zamenjalo izključno izkustvo sočloveka.

Kakšna je torej perverzija naše neodgovornosti? Vrnitve nazaj ni, vse kar je, je soočenje s samimi sabo. Govorilnica tokrat ponuja soočenje z razpadajočim, prezrtim in gnusnim. Pogled usmeri k želji po surovosti in vulgarnosti, ki nas vabi k sebi.

Doživljanje začnemo povezovati z osnovo našega bitja, ki je sestavljeno iz krvi in subjektivnih asocijacij.

908/

Mojca Radkovič (1995) je filozofinja in vizualna umetnica, ki deluje na področju fotografije, videa in kiparstva, rojena v Mariboru. Pred študijem videa, animacije in novih medijev na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je študirala filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2019 je bila na študijski izmenjavi na Universidade do Porto in leta 2022 na Bauhaus-Universität Weimar ter Venice International University, kjer je širila svoje teoretično in praktično znanje. Leta 2019 je prejela nagrado za mlado vzhajajočo umetnico v sklopu projekta Izodraz. Leta 2021 je prejela priznanje Senata Univerze v Ljubljani za delo na področju obštudijskih dejavnosti. Svoja dela je razstavljala na razstavah Izodraz v Mariboru, Pita project v Ljubljani, ŠKUC v Ljubljani, galerija Banke Slovenije v Ljubljani in Pixxelpoint v stari Gorici, svoje filme pa predvajala na FilmFreš v Novi Gorici, Dokudoc v Mariboru in na Luksuz filmskem festivalu v Krškem. Trenutno opravlja svoj dvojni magisterij in pripravlja nove projekte.

Asistent: Jakob Koncut
Glasba: Alja Gregorinčič, Anže Ličen
Tehnična pomoč: Miha Frangež

————————————————–

*PORTAL 2-7-7-7-8

ig: www.instagram.com/portal27778/

Na ljubljanski Špici se je leta 2021 odprl Portal v brezkončni kabini. Frekvenčna črvina v stari telefonski govorilnici omogoča obiskovalcem neomejeno število klicnih impulzev in direktno komunikacijo z javnim prostorom. + Istočasno neskončno kontemplacijo. V prostoru govorilnice je vzpostavljena linija z umetnicami in umetniki mlajše generacije, ki bodo začasno vstopali in naseljevali prostor ter medprostore z instalacijami, performansi in drugimi holističnimi motnjami. Portal obljublja prežarčenost umetnosti na Špico hierarhije potreb. Projekt je nastal v sklopu programa Javnega zavoda mladih zmajev.

PODROBNOSTI

Datum
25. 11.
Čas
18:00 - 20:00
Oznake dogodka
15+, DELAVNICA, DRUŽENJE
Spletna stran
https://www.facebook.com/events/5777337425660097